Minden állatfajnak, fajtáknak egymástól eltérő a mozgásigényük. Ezt is mindenképpen érdemes figyelembe venni mielőtt kedvencet választunk magunknak.
A kutyasétáltatás nem csak azért fontos, hogy kedvencünk elvégezhesse a dolgát, hanem főleg azért, hogy kimozoghassa magát, találkozzon más kutyákkal, új szagokkal, ingerekkel. Ezért a kertes házban tartott kutyáknak is ugyanolyan szüksége van a rendszeres sétákra, mint lakásban tartott társainak. Ha nem megyünk velük sétálni, nagyon sok kutya kiszökik, rongálja a kertet, a tárgyakat.

Pórázon sétáltatás megtanítása a kutyának
Ez a parancs arra használatos, hogy pórázon vezetve kutyád békésen lépdeljen melletted, fejével a lábad mellett. Ezt a pozíciót akkor is tudnia kell tartani, ha sétálsz vele, vagy ha futsz vele.

Semmiképpen sem húzhatja a pórázt, mert ez azt jelentené, hogy ő vezet téged, ő visz sétára téged.

1. Ültesd le a bal oldaladra. Bal kezeddel fogva a pórázt, tartsd rövid pórázon. Mindig ugyanazon az oldalon vezesd a kutyát! Használd a már megtanult. „Figyelj!” parancsot, hogy felkeltsd a figyelmét.

2. Indulj el, mondd a „kutya nevét”, illetve a parancsszót ”Indulás!” és bal lábbal kezdve sétálj előre.

– Ha előre megy, és elkezd húzni, húzd meg a póráz és mondd „Nem!”, majd azonnal fordulj az ellenkező irányba, mondd ismét „Indulás!” és folytasd a sétálást.

– Ha hátra marad, biztasd szóban, és óvatosan húzd magad mellé a pórázzal.

– Motivációként egy jutalomfalatot tarthatsz az orra elé, hogy kövesse.

3. Egy pár lépés után állj meg, dicsérd meg, és jutalmazd jutalomfalattal. Ismételd a gyakorlatot, mind több lépést hagyva a jutalmazások között.

Tipp: semmiképpen se használj fojtó pórázt a gyakorlat tanítására.
A legmegfelelőbb egy halti típusú póráz használata.