Ahogy egyre inkább melegszik az idő, úgy növekszik az esély arra is, hogy kisállatunkat megtámadják a bolhák és kullancsok. A kettő közül a kullancs jelent nagyobb veszélyforrást, ha nem figyelünk kellőképpen, mivel a Magyarországon előforduló kullancsok nagy része fertőzött. Ez mindenképpen indokolja a kellő odafigyelést kedvenceinkre.

Valójában nem minden fajta kullancs fertőzött, de mivel igen nagy számban vannak jelen, ezért van szükség a fokozott figyelemre, továbbá a korábbi tapasztalatokkal ellentétben már nem csak a sűrű aljnövényzetekben, illetve a réteken fordulnak elő, hanem városi környezetben is találkozhatunk velük. Mivel igen jó a tűrőképességük, ezért a szélsőséges klímaviszonyokat is eltűrik, így főleg nyáron, de enyhébb időben is problémát okozhatnak.

Leggyakoribban a sűrű aljnövényzetben fordulnak elő, innen ugranak rá áldozatukra, és a szőrrel kevésbé fedett területeken telepednek meg, főleg a combon, nyakon, füleken. A fertőzést a vér szívásakor terjesztik, ekkor terjesztik az általuk hordozott számos kórokozókat. A legsúlyosabb betegséget közülük a Babesia canis nevű parazita terjeszti, amely súlyos vérzékenységet okoz. A fellépő tünetek a magas láz, vörösesbarna vizelet. Ilyen esetben sürgősen meg kell kezdeni a kutya orvosi kezelését, mivel jól gyógyítható betegség, de kezelés híján máj és vesekárosodás is felléphet.

A Babesia canis mellett a kullancsok által terjesztett másik nagyon súlyos betegség a Lyme-kór, melynek tüneteként a bőrön vöröses pír keletkezik, a nyirokcsomók beduzzadnak, ízületi gyulladás lép fel. Antibiotikumos kúrával gyógyítható a betegség, de védőoltással meg is előzhető.

Mivel nagyon fontos a kullancsok elleni védekezés, ezért ma már számos kullancs elleni készítményt adhatunk kedvencüknek. Ezek közül a spot-on készítmények a leghatásosabbak, melyeket tarkó tájékon kell a kutya bőrére csepegtetni. A kezelést a legcélszerűbb már tavasszal elkezdeni, és havonta megismételni.

Sajnos a megfelelő védelem ellenére is előfordulhat, hogy néhány kullancs megtelepszik kutyánkban, ezért mindenképpen érdemes séta után átvizsgálni a szőrzetét. Amennyiben kullancsot találunk a bőrében, nagyon óvatosan, a kullancs fejéhez minél közelebb megfogva távolítsuk el.

A kullancsok mellett a bolhák is tudnak kellemetlenséget okozni kedvencünknek, mivel a viszkető érzés mellett a férgesség kialakulásában is szerepet játszanak. A kullancs elleni szerek az esetek többségében a bolhák ellen is védelmet nyújtanak, de a kutya környezetét sem szabad elhanyagolni, mivel a bolhák nagy része általában a környezetben elszórt petékből kel ki. Ezt a veszélyt elkerülhetjük, ha a kutya fekvőhelyét, házát rendszeresen takarítjuk.