Általában, évente két alkalommal érkezik el a szuka kutyusok tüzelési ideje. A tüzelés alkalmanként nagyjából 1 hónapig tart. Ez alatt az egy hónap alatt nagyon oda kell figyelni arra, hogy a kutyus ne találkozzon kan ebbel, illetve a higiéniára is kiemelt figyelmet kell fordítani, ebben az időszakban.

A szuka kutya tüzelése ugyanis, igen nagy piszokkal és kényelmetlenséggel járhat. Akik nem szeretnék, hogy a szuka kutyus rendszeresen tüzeljen, dönthetnek úgy, hogy ivartalaníttatják az állatot. Tévhit az, hogy az ivartalanítást csupán azokon az ebeken lehet elvégezni, akik egy alkalommal már hoztak világra kölyköket. Bármelyik szuka kutyus ivartalanítható, kortól függetlenül. Egy ivartalanított kutyus többé nem fog tüzelni, így nincs kellemetlenség és egy esetleges álvemhességtől sem kell azután már tartani.

Az ivartalanítás előnyei közé lehet sorolni továbbá azt a tényt is, hogy jelentősen lecsökken a sokszor halálos kimenetelű méh-, illetve emlőrák kialakulásának kockázata is azon kutyák esetében, akik átestek ezen a műtéten. Sokan féltik az állatot a beavatkozástól, ám aggodalomra semmi ok, hiszen mára az ivartalanítás már rutin műtét lett. Az állatot elaltatják, így semmit sem érez a beavatkozás alatt, majd ébredést követően 1 óra elteltével már szabadon távozhat is a kutyus az otthonába. A varratszedésre 10 nap elteltével kell visszavinni a kutyust, aki ezt követően újra visszatérhet majd a társai közé. Kan kutyák esetében szintén rutinműtétnek számít az ivartalanítás. A kan kutyusok, már egész messziről kiszagolják azt, ha tüzelő szuka van a környéken, ezért viselkedésük hirtelen nagyon megváltozhat. Agresszívvá válhatnak, vonyítanak, ugatnak, sőt arra is volt már példa, hogy a csukott ablakon keresztül ugrott ki egy kan eb, csak azért, hogy eljuthasson a tüzelő szukához. Az ilyen problémák elkerülése végett, érdemes az kan kutyusok ivartalanítását is kérni. Az ivartalanításon átesett kutyák sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak és kevésbé jellemző rájuk az, hogy elkószálnak az otthonukból.