Azokban a családokban, ahol kutya és macska is van, a tulajdonosoknak gyakran problémát jelent, hogy a két állat kevésbé díjazza egymás társaságát. A problémákat megelőzendő érdemes minél előbb megkezdenünk a négylábúak egymáshoz szoktatását.
Ne engedjük össze az állatokat felügyelet nélkül 
Ne hagyjuk felügyelet nélkül az állatokat, amíg nem szokták meg egymást. Az összeszoktatást szakaszosan végezzük, és míg a két állat vizsgálgatja a másikat, mindig maradjunk a közelben.
Tanítsuk meg a kutyának a legfontosabb vezényszavakat
Ha a kutyának még nem tanítottuk meg a legfontosabb vezényszavakat, most pótoljuk be a mulasztást. Nem ajánlott az ebet és a macskát összeengedni, amíg nem vagyunk biztosak benne, hogy az előbbi reagál az utasításainkra. Amennyiben a kutya már engedelmes, és azt látjuk, hogy épp vészjóslóan közelít a macska felé, azonnal hívjuk vissza.

Ne kivételezzünk egyik állattal se
Próbáljunk meg ugyanannyi időt és törődést szentelni mindkét állatra, egyikkel se kivételezzünk, mert a másik könnyen féltékenykedni kezdhet, és kárt tehet gyengébb társában.
Lassan közelítsünk a kutyával a macska felé
Egy konkrét tipp az összeszoktatásra: állítsuk egymással szembe a két állatot; a kutyán legyen nyakörv. Lassan közelítsünk vele a macska felé, majd álljunk meg, és ha a kutya morog, szidjuk meg, ha pedig nem, kaphat egy jutalomfalatot. Ezt ismételjük meg többször is, és ha a két négylábú már közel áll egymáshoz, a kutya nem morog, a macska pedig nem szalad el, vagy nem tűnik idegesnek, mindketten kaphatnak egy kis jutalmat. Forrás: citydogs.blog.hu oldalon!
www.boldogkutyak.hu