Minden vélemény számít!

A futás igen hasznos sport, amely a zsírégetésen és az alakformáláson kívül az izmokat is fejleszti, illetve növeli az állóképességet. Azonban sokkal izgalmasabb lehet a monoton tevékenység, ha nem egyedül indulunk útnak, hanem egy futótárssal; például a kutyánkkal. Azonban edzés előtt érdemes átgondolnunk néhány dolgot: a cikkből megtudhatjuk, mire kell odafigyelnünk.

Győződjünk meg róla, hogy a kutya bírja a futást
Nem mindegy, milyen fajtájú az eb, hiszen például a juhászkutyák, a retrieverek vagy a terrierek jobban bírják a tempót, az ölebeket viszont inkább lassabb sétákra „tervezték”.
Kérdezzük meg az állatorvost

Futás előtt konzultáljunk az állatorvossal, hogy kiderüljön, nincs-e az ebnek valamilyen betegsége, amely lehetetlenné tenné a fokozott tempójú testedzést.

Fokozatosan növeljük a távot
A kutyáknak ugyanúgy hozzá kell szokniuk a hosszabb távokhoz, mint nekünk, így az ő érdekükben is figyeljünk arra, hogy ne egyből 10 kilométerrel kezdjük.

Vigyünk magunkkal elegendő vizet
A folyadékpótlást a mi és a kutyánk szervezete is igényli: futás előtt és után, illetve nagy távok esetén közben is igyunk eleget.
Körültekintően válasszunk terepet
Bár a futócipő megvéd a kisebb kavicsok okozta sérülésektől, a kutya „mezítláb” fut, így gondoljunk rá is: kerüljük a köves, kavicsos vagy szemetes terepet.

Pihenjünk eleget
Ha nem vagyunk gyakorlott futók, időnként egy kis sétát érdemes beiktatni; ezt a kutya is megköszöni majd. Mindenképp álljunk meg egy kicsit, ha az eb láthatóan lelassult, erősen zihál, üvegessé válik a szeme, vagy habzik a szája.
Szedjük fel a kutyapiszkot

Mivel a kutya bélműködése edzés közben sem áll le, készüljünk fel rá, hogy a futás során is össze kell szednünk a piszkot – vigyünk magunkkal néhány nejlonzacskót erre a célra.
A fentiek betartásával saját magunk és kutyánk egészségéről is gondoskodhatunk, és értékes időt tölthetünk együtt az ebbel.

www.boldogkutyak.hu