A legtöbb ember, mielőtt autót vagy motort vezetne, jogosítványt szerez, megtanulja, hogyan kell azt kezelni. Valamit tudhatunk könyvekből, és követhetjük a logikát, de az állatokkal való egyedi kapcsolat kialakításánál megfeledkezünk arról, hogy meg kell tanulnunk azt a nyelvet, ami összeköt bennünket. „Megértettem, hogy amit fel tudok ajánlani egy másik ország lakóinak, az a józan ész használata” – vallja Cesar Millan, aki korábbi sikeres előadását folytatva 2017. március 18-án újra hazánkba látogat.

A „Kutyasuttogó” néven ismert amerikai kutyaviselkedési szakember, amellett, hogy mindig látványos showműsort ad, egészen egyszerű gondolatokig csupaszítja le a kutyázást: filozófiája arra irányul, hogy az emberek, még mielőtt beszereznének egy kutyát, megértsék annak működését. Talán ez egy idealisztikus elképzelés a világon: de ő a végsőkig hisz a megelőzésben.

Ne csak szigorú törvénykezéssel próbálják meg a kutyákat kordában tartani – lásd például a szájkosár használata – hanem, az emberek kapjanak lehetőséget a tudás megszerzésére, ami alapjaiban változtatná meg a kutyatartási kultúrájukat. Ez valójában egy sokkal jobb szájkosár lenne a társadalom védelmére” – magyarázta felfogását a kutyadoki.

Azt hiszem, a társadalom nagyon gyorsan ítélkezik a problémás kutyák felett. Ezért az én küldetésem alapja az, hogy ezek a kutyák esélyt kapjanak. Meg kell tanulnunk kommunikálni velük, felismerni, hogy mi az, ami egy kutyát egyensúlyban tart, mitől lesz igazán boldog. Minden egyes kutyának ugyanazok az alap igényei, és az egész világ ugyanazt szeretné egy kutyától: ha kontrollálható lenne. Ha a te kutyád az én gyerekeim körül lennének, azt szeretném, ha a gyerekeimnek nem esne bántódása.”

 

Nem egyszer hangzik el olyan tanács innen – onnan: „ne aggódj, majd kinövi!” Minden irányból jönnek a vélemények, de Cesar szerint ez inkább csak zavarodottságot szül.

„Arra kell fókuszálnunk, hogy megfelelő hangsúly kerüljön az emberek felvilágosítására azzal kapcsolatban, hogy hogyan is működik egy kutya. Ez az én felelősségem. Azt hiszem, hogyha a megelőzésre koncentrálunk, akkor a társadalom fel tud nőni ahhoz a feladathoz, hogy képes legyen kilépni abból a szerepből, ami zavarodottságát, félelmét, agresszióját okozza” – meséli Cesar.

Műsora az edukatív tartalom mellett egy roppant szórakoztató show, rendhagyó vetítésekkel, hétköznapok kutyás szituációkkal a színpadon. A magyar közönség számára másodszor lesz látható a tartalmas előadás március 18-án, úgyhogy még van idő kutyás barátaink, családtagjaink karácsonyfája alá becsúsztatni az ajándék jegyeket, de ebben nemsokára mi is segítünk egy kicsit.

Az eseményről bővebben itt olvashattok.

Az elődásra ide kattintva tudjátok megvásárolni a jegyeket.

(kutyabarát.hu)

Fotók: ™Cesar Millan