A klikkeres tanításnak 6 fajtája létezik. Az adott feladattól függ, hogy melyikkel érdemes kutyádat oktatnod. Némelyik inkább kezdőknek való, mások pedig a haladó klikkereseknek.

Válaszd a legcélravezetőbb módszert, ne bonyolíts feleslegesen, de ha lehetőség van rá, hagyd kutyádat próbálkozni és gondolkodni.

Elkapás: Minden olyan viselkedést el lehet kapni, amit a kutya magától végez, beavatkozás, tanítás nélkül. Némi szerencsére és megfigyelésre lesz szükséged, hogy ezt a tanítási módszert alkalmazhasd. Vannak olyan kutyák, akik szívesen mancsolnak, mások meg tudnak két lábon járni. Egyes esetekben előre látható, tehát kiszámítható kutyád viselkedése. Pl. mielőtt lefeküdne pihenni, egyszer-kétszer megfordul. Ekkor már résen kell lenni, hogy elkaphasd a lefekvés előtti pillanatot. Vagy pihenés után gyakran nyújtózkodnak, ásítoznak a kutyák, ezeket a cselekvéseket is lehet rögzíteni.

Megvezetés: Ezt a módszert nagyon könnyű alkalmazni, az egyszerű feladatoknál tökéletesen megfelel a használata. A lényege, hogy a kutyád számára értékes jutalomfalattal vagy játékkal csalogatva, megvezetve éred el, hogy a kívánatos viselkedést produkálja. Sok alapvető feladatot taníthatsz így kedvencednek, gyorsan érhetsz el eredményt, de a végrehajtás nem olyan tudatos, mint a formálásnál.
Célkövetés: A megvezetés tovább fejlesztése. Sokkal tudatosabb a tanulás, mivel itt már nem jutalomfalatot vagy játékot követ a kutya, hanem egy pálcát. A pálca végén egy jól látható, lehetőleg puha, gömbölyű tárgy van, amit szívesen fog megérinteni kutyád. Ahhoz, hogy ezt a módszert elkezdhesd alkalmazni, meg kell tanítanod kedvencednek, hogy kövesse a pálcát. Mutasd meg neki a pálcát, és amikor oda dugja az orrát, hogy megszagolja, klikk, jutalom. Ezt néhányszor ismételd meg, majd kicsit vidd odébb a kezed. Ha követi a pálcát, klikk, jutalom. A gyakorlat akkor teljes, ha képes az orrával megérinteni és követni is a pálcát.
Némi gyakorlással bárhova elcsalogathatod kutyádat, akár átvezetheted egy akadályon vagy becsábíthatod az autóba.
Modellezés:
Két fajtája ismert.

A kutyát állítod be a megfelelő módon. pl. pacsi adásnál megemeled a kutyád lábát. Nem ajánlott ez a módszer, mert előfordulhat, hogy egy érzékenyebb kutyát ez a viselkedés elbizonytalanít, nem lesz kedve a tanuláshoz. Másrészt kedvencednek add meg a gondolkodás, próbálkozás lehetőségét, így értelmi képességei is jelentősen fejlődnek.

A kutya környezetét állítod be. Vagyis pl. a tolatás tanításához valami keskeny útszerűt hozol létre, hogy kedvenced ne tudjon megfordulni. Mondjuk a fal és egy szék között vezeted a kutyád. Bizonyos feladatok végrehajtásához ötletesnek kell lenned, használd nyugodtan a környezetedet, segítőket.
Utánzás: A kutyák könnyen tanulják el egymástól az egyszerűbb viselkedéseket. Egy ideig csak figyelik, hogy a másik mit csinál, és miért csinálja, majd ők maguk is megpróbálkoznak vele. Sokszor már elsőre is tökéletesen másolják le az adott cselekvést. Így bizonyos feladatok tanítását rábízhatjuk egy már képzett kutyára. Jól alkalmazható ez a módszer például akadályok tanításánál, ahol az egyik kutya esetleg tart az akadálytól. Látja, hogy a másik kutya minden gond nélkül teljesíti a feladatot, így ő is felbátorodik. Vagy az egyik szereti a havat enni és ezt a viselkedést lemásolja a fiatalabb, tapasztalatlanabb kutya.

Formálás: A legnehezebb módszer, mert itt már segítség nélkül kell rájönnie kutyádnak, hogy mit akarsz tőle. Mivel magától találja ki a megfejtést, folyamatosan gondolkodik és próbálkozik, így tudatosabb lesz a végrehajtás is. A te dolgod annyi, hogy apró lépésekben haladsz a tanítással, adsz időt kutyádnak a kísérletezésre és a megfelelő időben klikkelsz.
Forrás: Gy B