Minden vélemény számít!

Megehetjük?
Örök vita, hogy ehet-e a kutya csontot, vagy nem? Mit tegyenek azok, akik jó, felelősségteljes gazdik akarnak lenni, akik örömet akarnak szerezni a kutyájuknak, de nem akarnak gondot okozni sem kedvencükenk, sem maguknak?
Tulajdonképpen nehéz arra az egyszerű kérdésre válaszolni, hogy szabad-e a kutyának csontot adni, vagy sem? A csont végül is természetes része a kutya étrendjének, de meglehetősen sok veszéllyel is járhat a csont etetés. A csontot nagyon szeretik a kutyák. És az emberek is nagyon szeretik nekik odaadni megszokásból, vagy nasi gyanánt. De amilyen egyszerű a kutyának odaadni a csontot, olyan nehéz utána megoldani az esetlegesen felmerülő problémát. Lehet, hogy a kutyának egész életében egyszer sem lesz gondja belőle, de könnyen előfordulhat, hogy veszélyes helyzetbe kerülhet miatta.
Véleményem szerint vagy ne adjunk a kutyának csontot egyáltalán, vagy csak tömör csontot adjunk, de abból is csak kutyánként heti 1-2 darabot!

kizárólag tömör csontot adjunk a kutyáknak, és azt se vigyük túlzásba!
Semmiképpen se etessük napi szinten, és vigyázzunk, hogy egyszerre nagyobb mennyiség ne kerüljön a kutya elé.
A tömör csont, pl. a a sertés oldalas, marha lábszár, lapocka szerkezeténél fogva kisebb, és tompább darabokra törik a rágás során, nem okoz fennakadást, sem pedig bélsérülést, a hosszú, csöves, üreges csontokkal szemben.
A baromfi, vagy más szárnyas csontot semmiképpen sem javaslom!
Sem csirke, sem kacsa, sem pulyka, sem semmilyen szárnyas csontot, beleértve a közkedvelten etetett farhátat is. Azok valóban szilánkosra törnek a rágáskor. Fennakadhatnak a szájpadláson, elakadhatnak a nyelőcsőben. Átlyukaszthatják a beleket és ürülési problémát okozhatnak. Ha a nyelőcső alsó szakaszán akad el egy csontdarab, az fulladáshoz vezethet. Innen már csak mellkas-műtéttel lehet eltávolítani, ami komoly műtét, és nem is biztos, hogy sikerül.
Főleg az idős korú, hím ivarú kutyák hajlamosak a csontetetéssel járó székrekedés, vagy szakmai nevén obstipáció kialakulására. Náluk gyakori a prosztata-megnagyobbodás, ami szűkíti a végbél átmérőjét. Már ettől önmagában is fájdalmas lehet a kutyának az ürítés, nemhogy akkor, ha ehhez még székrekedés is társul.

Forrás: Dr. Mérő állatorvosi rendelő